Аналена Бербок: Свакодневно радим на окончању сукоба у Украјини

Снабдевање Кијева оружјем из Берлина није у супротности са тражењем мирног решења, јер не ради се о питању "или оружје, или преговори", то се одвија истовремено, казала је шефица немачке дипломатије

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је да су преговори о окончању сукоба у Украјини у току и да она "свакодневно у њима активно учествује", пише лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

"Сваког дана чинимо све како би људи у Украјини поново могли да живе у миру", казала је Бербокова, говорећи на форуму читалаца у Кемницу, у Немачкој, заједно са Владимиром Кличком, братом градоначелника Кијева Виталија Кличка.

Шефица немачке дипломатије је истакла да је Украјини "потребна додатна војна подршка", као и да би без западног оружја било још више мртвих.

"Сваки људски живот који смо успели да спасемо вредео је набавке оружја. Волели бисмо да тај сукоб брзо зауставимо, али то кошта невероватно много новца. Не желимо војну конфронтацију у Европи", нагласила је Бербокова и додала да је Кијеву и даље потребно оружје.

Према њеним речима, немачке испоруке оружја Украјини нису у супротности са потрагом за мирним решењем, јер није питање "или оружје, или преговори", већ се све то одвија паралелно.

Немачке власти су више пута говориле да ће Украјини пружити хуманитарну, финансијску и војну помоћ "колико је потребно". Немачка је до данас, почевши од фебруара 2022. године, потрошила скоро 17 милијарди евра за подршку властима у Кијеву.

Подсетимо, Бербокова је у јануару негативно реаговала на поруку руског председника Владимира Путина који је позвао на божићно примирје. Тада су читаоци немачких медија рекли да би Немачка, ако жели мир, користила дипломатију, а не би испоручивала оружје Кијеву.

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али их је Кијев забранио законом. 

Наиме, Запад стално позива Руску Федерацију на преговоре, за шта Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог. 

Раније је Кремљ саопштио да не постоје предуслови за прелазак ситуације у Украјини на "миран курс", као и да је апсолутни приоритет за Русију постизање циљева Специјалне операције, тренутно могуће само војним путем. 

Како наводе у Кремљу, ситуација у Украјини може да иде у мирном правцу, под условом да се узме у обзир де факто ситуација и нове реалности и да су сви захтеви Москве добро познати.