Кина упозорила: Не звецкајте оружјем у Јужном кинеском мору

Земље ван региона не треба да провоцирају и да користе несугласице између земаља региона за остваривање својих геополитичких интереса, рекао је кинески дипломата Ванг Ји

Шеф канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Ји позвао је земље ван азијско-пацифичког региона да престану да шаљу ратне бродове у Јужно кинеско море и изазивају несугласице између локалних држава како би остварили своје геополитичке интересе, преносе "РИА Новости".

Ванг Ји је претходно говорио на састанку министара спољних послова о источноазијској сарадњи одржаном у Џакарти.

Кинески дипломата је истакао да се нада да ће земље ван региона поштовати напоре Кине и АСЕАН-а и да ће играти позитивну улогу у одржавању регионалне стабилности, а не обрнуто.

"Нема потребе да се овде поново шаље толико бродова и авиона како би се звецкало оружјем. Не треба провоцирати и користити несугласице између земаља региона за остваривање својих геополитичких интереса, а још више, не треба им давати упутства, не знајући праву ситуацију", нагласио је Ванг.

Он је нагласио да "Кини и АСЕАН-у нису потребни учитељи, јер имају потпуно поверење, мудрост и способност да раде заједно како би правилно решили проблем Јужног кинеског мора и претворили га у море мира, пријатељства и сарадње".

Наиме, Кина се деценијама спори са неколико земаља азијско-пацифичког региона око територијалног власништва над низом острва у Јужном кинеском мору, на чијој су територији откривене значајне резерве угљоводоника. Ради се о архипелагу Сиша (Парацелска острва), Нанша (Острва Спретли) и острва Хуангиан. 

Вијетнам, Брунеј, Малезија и Филипини су такође укључени у овај спор.

Ситуација у региону се често компликује због проласка америчких ратних бродова, који, према мишљењу кинеског министарства спољних послова, крше међународно право и подривају суверенитет и безбедност Кине. 

Упркос протестима Пекинга, Вашингтон је изјавио да ће "Сједињене Државе пловити где год то међународно право дозвољава".