Жарко лето: Трећина Американаца под екстремним врућинама, црвени метео-аларм у Италији

Око 27 милиона грађана САД наредних дана живеће на температурама вишим од 43 степена Целзијуса, док се у наставку топлотног таласа у Европи следеће недеље очекује да буду оборени температурни рекорди из претходних година

Талас врелине који је захватио Сједињене Америчке Државе појачаће се овог викенда, а широм државе објављено је упозорење на опасност од екстремних врућина које ће захватити подручје од Флориде, Тексаса и Калифорније до Вашингтона.

Високе температуре захватиће подручје на којем живи најмање 113 милиона Американаца, а предвиђа се да ће око 27 милиона грађана наредних дана живети на температурама вишим од 43 степена Целзијуса, пренео је Би-Би-Си.

Национална метеоролошка служба навела је да се ради о историјском топлотном таласу који руши све претходне температурне рекорде и додаје да још нема назнака да ће он ускоро попустити.

Сутра ће бити нарочито топло са просечном температуром у неким местима која ће бити изнад 46 степени Целзијуса. Врели дани трајаће до следеће недеље.

Феникс је на путу да сруши рекорд у највећем броју узастопних врелих дана са  температуром до или изнад 43 степена. Досадашњи рекорд био је 18 дана овако високих температура, док су сада већ имали 15 узастопних врелих дана, а низ ће се свакако наставити.

Лас Вегас ће наредних дана вероватно пребацити рекордних 47 степени, колико је раније забележено, док се у Долини смрти у Калифорнији, једном од најтоплијих места на Земљи, очекује да температура премаши 54 степена и такође пробије рекорд.

Метеоролози су упозорили грађане Лас Вегаса да ово није "уобичајена пустињска врућина" на коју су навикли јер траје дуго, са екстремно високим температурама дању и топлим ноћима. "Сви морају озбиљно да схвате ову врућину, укључујући и оне који живе у пустињи", наводи се у објави Националне метеоролошке службе на Твитеру.

У Тексасу, где је у појединим местима, попут Ел Паса већ забележено 27 узастопних дана са температурама вишим од 40 степени, паркови, музеји, зоолошки вртови, предузећа скратили су радно време или су затворени због екстремних врућина. У овој савезној држави, оборен је и рекорд у потрошњи струје док грађани покушавају да расхладе своје домове и пословне просторије.

Талас врућина захватио је и Европу, где је Грчка, на пример, била приморана да јуче затвори једну од главних туристичких атракција у Атини, Акропољ, због високих температура.

Црвени метео-аларм, који упозорава на веома опасне временске прилике, издат је данас за 15 градова широм Италије, међу којима су Рим, Фиренца и Болоња.

Како се приближава нови топлотни талас наредне недеље очекују се могуће рекордно високе температуре у Европи, а Европска свемирска агенција (ЕСА) саопштила је да Италија, Шпанија, Француска и Немачка могу да прођу кроз екстремне временске услове.

Што се тиче Србије, сутра се, према прогнозама метеоролога, очекује још један веома топао дан са највишим дневним температурама од 35 до 38 степени, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.  

Према прогнози за наредних седам дана, у већини места у Србији биће претежно сунчано и веома топло.

У среду по подне и увече у северној, западној и делу централне Србије, а од четвртка углавном на северу земље, биће више променљиве облачности, понегде са краткотрајним пљусковима и грмљавином, када се очекује и мањи пад температуре.

РХМЗ је поновио упозорење на високе температуре за подручје Србије за сутра и у првој половини наредне седмице, када се локално очекују температуре и до 40 степени Целзијуса, а у великим градовима очекују се и тропске ноћи, са температуром изнад 20 степени.