Свет

САД одлажу одобрење за обуку украјинских пилота на авионима Ф-16

Украјина последњих месеци захтева да јој западни спонзори пошаљу авионе Ф-16, тврдећи да би они могли да играју кључну улогу у борби са руском авијацијом
САД одлажу одобрење за обуку украјинских пилота на авионима Ф-16© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Европске државе и даље нису добиле зелено светло из Вашингтона за обуку украјинских пилота на авионима америчке производње Ф-16, објавио је "Политико".

"Међународну коалицију" која покушава да Кијеву набави те авионе и обучи уранијске пилоте да њима рукују најавиле су средином маја Велика Британија и Холандија, док су је Американци подржали неколико дана касније.

Иницијативу је до сада подржало 11 земаља, а обука пилота би могла да се организује на територији Румуније, објавио је раније амерички портал.

Америчко Министарство одбране, међутим, још није одобрило захтев за слање материјала и опреме неопходних за обуку, наводи "Политико", додајући ипак да нема назнака да би Вашингтон могао потпуно да одустане од тога.

Портпарол Пентагона Гарон Гарн рекао је да се захтев "и даље разматра", док је шеф набавке Вилијам Лапланте изјавио да Пентагон мора "да се увери да је све спремно, са техничким приручницима који се преводе, пакетима техничких података и планом одрживости" пре него што одобри почетак обуке.

Украјина последњих месеци захтева да јој западни спонзори пошаљу авионе Ф-16, тврдећи да би они могли да играју кључну улогу у борби са руском авијацијом.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је да би његова земља могла да добије авионе до марта 2024. године.

Руски председник Владимир Путин је упозорио да ће ти авиони "горети као и остатак западног наоружања", док је министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да би такав потез могао да доведе со ескалације сукоба.

Почетком јуна, "Политико" је објавио да високи амерички званичници верују да будућа подршка Украјини зависи од успеха њене дуго најављиване контраофанзиве, а ако Кијев не буде имао успеха, војна помоћ ће "вероватно пресушити".

Касније истог месеца, "Фајненшел тајмс" је известио да западни званичници нису импресионирани досадашњим резултатима контраофанзиве.

image