Свет

Алтернатива за Немачку жели "контролисану разградњу" ЕУ, Орбан главни савезник

Централноевропска сарадња са Мађарском и Аустријом је од централног значаја за Немачку, Орбан показао како се политика заснована на интересима може спроводити у Европи, тврди колидер АфД-а
Алтернатива за Немачку жели "контролисану разградњу" ЕУ, Орбан главни савезникwww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Алтернатива за Немачку (АфД) ће укључити "контролисану разградњу" Европске уније у програм за наредне изборе за Европски парламент, који ће бити одржани наредног пролећа, преноси "Еурактив".

У предлогу свог предизборног манифеста, који би требало да буде озваничен на партијској конференцији крајем месеца, АфД позива на "контролисану разградњу заповедничке ЕУ".

"Ми захтевамо ресет Европе, како би могли да искористимо моћ националних држава и поново изградили мостове ка истоку", рекао је за тај портал копредседник АфД-а Тино Крупала.

"Европска унија је само економска област, и тако би требало да остане", изјавио је он, додајући да она "гуши надлежности националних држава, без могућности да их заиста замени", пошто Европска комисија нема демократски легитимитет.

Крупала је навео санкције ЕУ против Русије као један од примера недостатка њеног легитимитета, тврдећи да оне "нису у интересу наших грађана" и да су довеле до повећане инфлације и рецесије.

ЕУ би зато требало заменити са "новом европском економском заједницом заснованом на интересима", односно неком врстом "лиге европских нација", сматрају у АфД-у.

Предлози Алтернативе за Немачку нису ништа ново, пошто је та странка и настала на противљењу чланству Немачке у еврозони и дубљој интеграцији ЕУ.

Крупала је рекао да рекао да је осећа оптимистично, као и да потенцијалне партнере види у десничарским партијама у Аустрији и Мађарској.

"Шансе за спровођење нашег предлога су добре, пошто нам глобални трендови иду на руку", сматра он.

"Централноевропска сарадња са Мађарском и Аустријом је од централног значаја за Немачку", рекао је Крупала, додајући да је мађарски премијер Виктор Орбан "већ показао како се политика заснована на интересима може спроводити у Европи".

У Аустрији, анкете показују да је десничарска Слободарска партија (ФПО) тренутно најпопуларнија политичка опција у тој земљи, док у Мађарској Орбанов Фидес доминира већ више од деценије.

Популарност АфД-а је последњих месеци у великом узлету, а истраживања показују да су тренутно друга најпопуларнија партија у Немачкој са подршком од око 20 одсто, више и од Социјалдемократа канцелара Олафа Шолца.

Представници аустријске ФПО већ су подржали своје немачке партнере.

"Ми на развој Европске уније гледамо прилично критички и са великом забринутошћу", рекао је лидер ФПО у Европској парламенту Харалд Вилмски за "Еурактив".

"Наравно, Европљани морају да направе избор да ли се и даље слажу са развојем ЕУ или желе да крену у другом правцу", додао је он.

image