Свет

Париз: Суд потврдио забрану скупа против полицијског насиља

С обзиром на недавне озбиљне нереде, "циљ демонстрација" и "смањену доступност полиције", мера забране "изгледа да је једина која се може предузети", наводи се у образложењу суда
Париз: Суд потврдио забрану скупа против полицијског насиља© TANJUG/AP Photo/Michel Euler

Управни суд у Паризу потврдио је да скуп против полицијског насиља, који је требало да се одржи данас у Паризу, ипак неће бити одржан, што је разгневило организаторе из Националне коалиције против полицијског насиља, пише "Монд".

Министар унутрашњих послова Жерал Дарманен раније је најавио забрану тог скупа, као и свих других окупљања, "директно повезаних са нередима" који су уследили након убиства седамнаестогодишњег Наела током саобраћајне контроле у ​​Нантеру. Забрана, како је навео министар, важи закључно са 15. јулом.

Сходно томе, префект париске полиције Лоран Нуњез забранио је скуп, позивајући се на ризик од "нарушавања јавног реда" и мањак припадника полиције и жандармерије који би се тиме бавили, након периода њиховог интензивног ангажовања током протеста. 

Овај аргумент је уважио и управни суд, наводи "Монд".

С обзиром на недавне озбиљне нереде, "циљ демонстрација" и "смањену доступност полиције", мера забране "изгледа да је једина која се може предузети", наводи се у образложењу суда. 

Представници Националне коалиције против полицијског насиља, која окупља педесетак удружења, синдиката и левичарских партија реаговали су бурно на такву одлуку. 

"Полиција, уз подршку судија управног суда у Паризу, онемогућава све канале демократског изражавања потпуно легитимних захтева", поручили су организатори. Они су одржали конференцију за штампу, али нису наставили да позивају на демонстрације.

Власти су већ забраниле марш у Вал-д'Уаз прошле недеље, у знак сећања на Адаму Траореа, који је умро убрзо након што је ухапшен у јулу 2016. године. Локална полиција је навела да нема довољно особља да обезбеди догађај.

image