Свет

Илон Маск: Америчка испорука касетне муниције Украјини је лицемерје

Америка је увек жигосала као зле оне који користе касетне бомбе, а сада их шаљемо да се користе? Од тога неће бити ништа добро, казао је амерички милијардер
Илон Маск: Америчка испорука касетне муниције Украјини је лицемерје© TANJUG/AP Photo/Michel Euler, File

Извршни директор компаније "Тесла" и власник Твитера Илон Маск критиковао је одлуку САД да испоруче Украјини касетну муницију, називајући је лицемерном.

"Америка је увек осуђивала као зле оне који користе касетне бомбе, а сада их шаљемо да се користе? Од тога неће бити ништа добро. Судбина воли иронију, али мрзи лицемерје", написао је Маск на Твитеру.

Амерички милијардер је додао да су САД остале без нормалне муниције за слање у Украјину, па им сада у очају шаље касетне бомбе, понижавајући се на тај начин без икаквог утицаја на резултат.

Маск је нагласио да "жели најбољи исход за људе" и истакао да Русија "има најмање четири пута више артиљерије и десет пута више муниције". 

"Пренос већег броја оружја само ће променити број мртвих, али не и исход", навео је он.

Наиме, Бела кућа је набавку касетне муниције Украјини назвала "привременом опцијом док се не повећа производња артиљеријских граната у САД", истичући да је овај потез војно неопходан како би се спречило да Украјина остане без муниције у критичној фази сукоба.

УН су позвале зараћене стране да не користе контроверзну муницију која је забрањена у више од 120 земаља. Одлука је објављена 7. јула, уочи самита НАТО у Литванији.

Kонвенцију о забрани употребе касетних бомби, које се приликом испаљивања отварају у ваздуху и испуштају мноштво мањих пројектила, потписало је више од 120 земаља, али не и САД, Русија и Украјина.

image