Свет

Митрополит Онуфрије: Хапшење игумана Кијевско-печерске лавре је неспоразум

Ово ће се завршити, бићеш слободан, а ми ћемо се молити и славити Бога, нека те Господ чува, поручио је митрополиту Павлу који се налази у затвору поглавар Украјинске православне цркве
Митрополит Онуфрије: Хапшење игумана Кијевско-печерске лавре је неспоразумwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

Хапшење намесника Кијевско-печерске лавре митрополита Павла је неспоразум, људи разумеју да је недостојно да он седи у истражном затвору, изјавио је поглавар канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије.

Наиме, суд у Украјини преиначио је раније изречену казну старешини Кијевско-печерске лавре, митрополиту канонске УПЦ Павлу са кућног притвора на притвор уз могућност кауције од 33 милиона гривни (893.500 америчких долара).

Претходно, митрополит се налазио у кућном притвору под оптужбом да је распиривао верску мржњу и да је оправдавао активности Русије.

"Драги владико Павле, чули смо гласине да сте затворени у истражном затвору. Прихватили смо то са тугом, жаљењем. Знам да сте добар монах, епископ, викар свете Кијевско-печерске лавре и да је ово само нека врста неспоразума. Људи ово разумеју, да је недостојно да будеш у истражном затвору. Желим ти да ти Господ да снагу. Ово ће се завршити, бићеш слободан, а ми ћемо се молити и славити Бога. Помаже Бог. Нека те Господ чува", казао је митрополит Онуфрије. 

Раније је начелник информативно-просветног одељења УПЦ митрополит нижински и прилуцки Климент (Вечерја) рекао да је митрополит Павле приведен због "припадности Украјинској православној цркви".

"Намесник Кијевско-печерске лавре приведен јер је припадао УПЦ. Суд није узео у обзир низ околности, а мотивација судије нема везе са основним принципом владавине права", рекао је митрополит Климент.

Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.

Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи "контраобавештајне мере" – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима "антиукрајинског деловања".

image