Јужна Кореја обећава војну помоћ Кијеву

Јужнокорејски председник рекао је да његова земља планира да обезбеди Украјини и 150 милиона долара хуманитарне помоћи

Председник Јужне Кореје Јун Сук Јеол изјавио је да ће његова земља обезбедити већи пакет војне помоћи Украјини, као и хуманитарну помоћ.

Јун се налази у ненајављеној посети Украјини, а у Кијеву се састао са украјинским председником Владимиром Зеленским, пренео је Ројтерс.

Јужна Кореја је амерички савезник и девети светски извозник наоружања, али је такође забринута због утицаја Русије на Северну Кореју и одолевала је притисцима Запада да им помогне у наоружавању Украјине, наводи агенција Ројтерс.

На конференцији за медије, Јун је рекао да Јужна Кореја планира да обезбеди "већи обим војних залиха" за Украјину ове године, али није пружио више детаља о томе.

Прошле године ова земља је испоручила Кијеву неубојита средства и војну опрему попут панцирних прслука и шлемова.

Јужнокорејски председник рекао је да његова земља планира да обезбеди Украјини 150 милиона долара хуманитарне помоћи ове године, док је лане тај износ био око 100 милиона долара.

Са Кијевом намеравају да сарађују и на инфраструктурним пројектима који би могли да буду потпомогнути кредитима из Јужне Кореје.  

Захваљујући Јуну на "моћној подршци", украјински председник Владимир Зеленски рекао је да су двојица председника разговарали о свему "што је важно за нормалан и безбедан живот људи".

Јужнокорејски председник стигао је у Кијев након самита НАТО у Вилњусу којем је присуствовао, а у Украјини је посетио и Бучу и Ирпин.