Свет

Турске власти се надају да ће Црноморски споразум о житу бити продужен

Споразуми су потписани 22. јула 2022. године у циљу решавања проблема снабдевања храном и ђубривом на светским тржиштима и до сада су више пута продужени
Турске власти се надају да ће Црноморски споразум о житу бити продуженwww.globallookpress.com © Yulii Zozulia

Турске власти се надају да ће Црноморски споразум о житу, који истиче 17. јула, ипак бити продужен, изјавио је потпредседник Турске Џевдет Јилмаз.

"Настављамо напоре да продужимо споразум. Планирана посета председника Русије Владимира Путина Турској може да буде корисна за то. Надам се да ће бити позитивних резултата", рекао је Јилмаз у интервјуу за телевизијски канал А-Хабер, пренео је ТАСС.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган најавио је раније да би Путин могао да посети Анкару у августу.

"Желео бих да кажем да сви цене напоре председника Тајипа Ердогана (по питању Истанбулских споразума). Они су утицали не само на две земље већ и на цео свет. Да то нисмо урадили, цене хране у свету би сада биле потпуно другачије. Наш председник је много урадио не само у економском смислу, већ је извршио и озбиљну хуманитарну мисију унапредивши ову иницијативу и убедивши обе стране (да потпишу споразум)", нагласио је Јилмаз.

Истанбулски споразуми потписани су 22. јула 2022. године у циљу решавања проблема снабдевања храном и ђубривом на светским тржиштима и до сада су више пута продужени. 

Један од споразума регулисао је извоз житарица из лука Одеса, Черноморск и Јужни под контролом Кијева. Споразум Русије, Турске, Украјине и Уједињених нација предвиђао је успостављање четвоространог координационог центра за претрагу бродова који превозе жито како би се спречио шверц оружја и избегле провокације. 

Осим тога, Русија и Уједињене нације потписале су меморандум којим се предвиђа да ће УН предузети кораке за укидање различитих ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светско тржиште. 

Руске власти су више пута наглашавале да неколико одредби споразума, укључујући и споразум о снабдевању најсиромашнијих земаља житом, нису спроведене. Такође су истакли да се постављане препреке извозу руске хране и ђубрива на светско тржиште.

image