Свет

Немачка би да има најбољу војску у Европи, али не може: Муницију смо послали Кијеву, немамо за себе

"Уколико будемо дали муницију Украјини, нећемо је имати на располагању за нас саме, док не стигну нове поруџбине", рекао је начелник генералштаба немачке војске Алфонс Маис
Немачка би да има најбољу војску у Европи, али не може: Муницију смо послали Кијеву, немамо за себеGetty © Tim Ireland

Немачка је уверена да ће 2025. године имати најбоље опремљену војну дивизију међу европским земљама Северноатланске алијансе, изјавио је начелник генералштаба немачке војске Алфонс Маис.

"Велики сам оптимиста да ће прва дивизија бити спремна до 2025. године", рекао је Маис за Ројтерс, додајући да су планови договорени са НАТО.

Агенција наводи да у овом тренутку Берлин нема ниједну борбено спремну дивизију, војну јединицу која се састоји од више од 20.000 војника.

Маис је додао да ће Немачка обезбедити Алијанси прво две механизоване бригаде, у почетку лакше наоружане, а потом средње наоружане, које ће бити појачане холандском бригадом.

"Тај број ће, у сваком случају, бити довољан и допринеће најбоље опремљеној дивизији међу свим европским НАТО партнерима 2025. године. То је наш заједнички циљ са нашим холандским партнерима", рекао је он.

Маис је потврдио да постоји амбиција да се дивизија снабде са довољно муниције до 2025. године, у време када западне земље шаљу велику количину муниције Кијеву, истовремено трошећи своје залихе у знатној мери, највише од Хладног рата.

"Уколико будемо дали муницију Украјини, нећемо је имати на располагању за нас саме, док не стигну нове поруџбине", додао је Маис. Указао је да су се производни капацитети смањили у претходних 30 година.

Навео је да је то проблем са којим се сусрећу сви НАТО партнери Немачке.

"Међутим, подржавање Украјине је сада важније него успостављање дивизије, како је и нагласио генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг", додао је Маис.

image