Свет

Паклено лето у Кини: Забележена рекордна температура од 52,2 степена

Врућина изазвала проблеме у снабдевању електричном енергијом, али и лоше утицала на пољопривредне усеве, док постоји и забринутост да се понове прошлогодишње суше, најтеже у последњих 60 година
Паклено лето у Кини: Забележена рекордна температура од 52,2 степена© Tanjug/AP Photo/Andy Wong, File

У граду Санбао у Синђану на северозападу Кине у недељу је забележена рекордно висока температура у тој земљи од 52,2 степена Целзијусова, пренео је Ројтерс позивајући се на кинеске медије.

У земљи која се само пре само шест месеци борила с температурама од минус 50 степени Целзијуса, очекује се да ће такве врућине трајати још најмање пет дана.

Претходни рекорд од 50,3 степена Целзијуса измерен је 2015. у близини Ајдинга у Синђану, у депресији више од 150 метара испод нивоа мора.

Земље широм Азије од априла се боре с таласима енормних врућина.

У Кини су рекордно високе температуре изазвале проблеме у снабдевању електричном енергијом, али и лоше утицале на пољопривредне усеве, док постоји и забринутост да се понове прошлогодишње суше, најтеже у последњих 60 година.

У Кини су 22. јануара температуре у Мохеу, граду на североистоку, пале на минус 53 степена Целзијусова, што је рекорд за ту земљу за најнижу температуру.

САД и Кина у Пекингу ове седмице одржавају преговоре својих изасланика за климу о борби против глобалног загревања.

image