"Боље да га не зовемо": Зеленски непожељан на Самиту ЕУ и Латинске Америке

Лист је у свом чланку од понедељка цитирао анонимне европске дипломате који тврде да је председник Европског савета Шарл Мишел одлучио да је "боље не позивати" украјинског шефа државе на састанак

Председник Украјине Владимир Зеленски неће присуствовати Самиту блока са шефовима држава и влада Латинске Америке, јер је ЕУ одлучила да га не позове, пише шпански лист "Вангардија".

Прошле недеље, НАТО је одбио да удовољи захтевима Кијева за јасним роковима за чланство у НАТО-у, а камоли за моментално приступање Алијанси коју предводе САД.

Лист је у свом чланку објављеном данас цитирао анонимне европске дипломате које тврде да је председник Европског савета Шарл Мишел одлучио да је "боље не позивати" украјинског шефа државе на састанак лидера Европске уније и Заједнице земаља Латинске Америке и Кариба који почиње данас почињу у Бриселу. 

Међутим, "Украјина ће заузети истакнуто место током разговора лидера", рекли су неименовани извори шпанском дневнику уочи догађаја.

Неименоване дипломате су навеле прехрамбену безбедност као једну тачку која ће вероватно бити високо на дневном реду, преноси "РТ интернешнел".

Шпански лист подсећа да је претходни самит ЕУ и Заједнице земаља Латинске Америке и Кариба одржан 2015. године.

Прошле недеље, НАТО није испунио очекивања Украјине након што је војни блок предвођен САД одлучио да ће Кијеву бити одобрено чланство у неком неодређеном тренутку у будућности, "када се савезници договоре и услови буду испуњени". 

Зеленски се прошлог уторка огласио на друштвеним мрежама, критикујући "неодлучност" и "слабост" Алијансе.

Подсетимо, како је почетком овог месеца писао "Еурактив", а пренео ТАСС, Шпанија, која председава Саветом Европске уније, упутила је позив Зеленском да учествује са Самиту, али је он "отказан након противљења латиноамеричких лидера".