Бела кућа: САД нису спремне за рат са Русијом

Џејк Саливан каже да би могло да дође до директне конфронтације између Русије и НАТО-а, уколико Украјина сада постане чланица војног савеза

Саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливан изјавио је да је будућност Кијева у НАТО-у, али да Украјина мора да испуни одређене услове пре него што званично постане чланица Алијансе, а то укључује и окончање сукоба са Русијом.

Саливан је у интервјуу за Си-Би-Ес навео да ће чланице НАТО-а примити Кијев у своје редове, упркос чињеници да на самиту у Литванији, који је одржан прошле недеље, Алијанса није упутила званичан позив Украјини, нити прецизирала када би то могло да се догоди.

"Будућност Украјине је у НАТО-у, ми то заиста мислимо, на то се обавезао 31 савезник", напоменуо је Саливан, позивајући се на завршну изјаву објављену на крају самита, у којој су се све чланице Алијансе обавезале да ће примити Украјину у савез, након што низ услова буде испуњен.

Говорећи за Еј-Би-Си, Саливан је истакао да би могло да дође до директне конфронтације између Русије и НАТО-а, уколико Украјина сада постане чланица војног савеза.

"Улазак Украјине у НАТО за време рата значило би да је НАТО у рату са Русијом, да су Сједињене Америчке Државе у рату са Русијом, а то је нешто што нисмо спремни да урадимо", додаје Саливан.

Кијев тврди да је већ испунио све услове за придруживање НАТО-у, па се тако украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба прошле недеље запитао - "Када ће ти услови бити испуњени, који су то услови, ко треба да их формулише?".

Председник Украјине Владимир Зеленски критиковао је НАТО и рекао да је њихова неодлучност "знак слабости".