Папин изасланик са Бајденом о украјинској деци

Русија је последњих година прихватила и пребацила на своју територију око 700.000 деце која су била угрожена бомбардовањем и гранатирањем у зонама сукоба у Украјини.

Високи изасланик папе Франциска, кардинал Матео Зупи, сутра ће  са америчким председником Џозефом Бајденом у Белој кући разговарати о ''руској депортацији украјинске деце'', пише "Политико".

Ватикан је данас саопштио да је Зупијев тродневни одлазак у Вашингтон на састанак са америчким званичницима наставак разговора које је претходно водио у Кијеву и Москви.

Русија је, наиме, последњих година прихватила и пребацила на своју територију око 700.000 деце која су била угрожена бомбардовањем и гранатирањем у зонама сукоба у Украјини.

Москва, према речима руског амбасадора при УН Владимира Небензје, не спречава децу да одржавају контакте и комуникацију са рођацима и пријатељима, као и да се врате у породице. 

Међународни кривични трибунал у Хагу, међутим, терети председника Русије Владимира Путина за "недозвољено пребацивање и депортовање деце из окупираних територија Украјине на територију Руске Федерације".

Суд је издао и налог за хапшење руског председника Владимира Путина и комесарке за права детета, Марије Лвове-Белове због, како су навели из МКС, ратних злочина у Украјини и ''незаконите депортације" украјинске деце у Русију.