Свет

Коментар Вашингтона о нападу на Кримски мост: Кијев има право да се брани како сматра да треба

Амерички државни секретар одбио је да директно одговори на питање новинара о Кримском мосту
Коментар Вашингтона о нападу на Кримски мост: Кијев има право да се брани како сматра да треба© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Вашингтон прати ситуацију са Кримским мостом, рекао је државни секретар Ентони Блинкен.
Он није директно одговорио на питање новинара да ли су Сједињене Америчке Државе подржале украјински напад на мост у којем су погинуле две особе, а девојчица од 14 година остала без родитеља.

Упитан о удару на мост Блинкен је рекао да нема "ништа посебно да понуди по том питању".
"Ово је ситуација коју пратимо", рекао је Блинкен новинарима. "Могу да кажем, као општи предлог, наравно Украјина је та која одлучује како ће водити овај рат у одбрани своје територије, свог народа и своје слободе".

Како су саопштиле руске власти у понедељак, два подводна дрона гађала су мост, а експлозија није оштетила ниједан стуб, али је однела део пута на који је наишао аутомобил у којем је била породица. Родитељи су погинули на лицу места, а њихова ћерка је тешко повређена.

"Инцидент је још један терористички напад кијевског режима", рекао је руски председник Владимир Путин. "Овај злочин је са војне тачке гледишта бесмислен, пошто Кримски мост одавно није коришћен за војни транспорт, и бруталан, јер су убијени и повређени само невини цивили", казао је руски председник.

Ово је други напад Кијева на мост, који је изграђен 2018, како би повезао Крим са копненим делом Русије. Раније овог месеца украјинске власти су признале да стоје иза бомбашког напада који је изведен камионом у октобру 2022, у којем су погинула три цивила и оштећени путни и железнички транспорт.

Мост је у потпуности обновљен до 5. марта.

image