Резњиков предлаже измену Устава Украјине: Дозволити распоређивање страних војних база у земљи

Норма о спречавању размештања страних војних база је застарела. Јасно је да се, ако је потребно, може наћи правна формула да се база не зове база, већ нека врста "центра за интеракцију и размену искустава", казао је украјински министар одбране

Украјински министар одбране Алексeј Резњиков изјавио је да је потребно "разјашњење" појединих одредби украјинског устава те земље пре него што уђе у НАТО, истакнувши да је застарела уставна одредба о недопустивости распоређивања страних војних база у земљи, пише "Лига.нет".

"Норма о спречавању размештања страних војних база је застарела. Јасно је да се, ако је потребно, може наћи правна формула да се база не зове база, већ нека врста 'центра за интеракцију и размену искустава'. Али зашто?  Неопходно је уклонити ово ограничење, које је изгубило на значају, како би се уништио терен за спекулације", казао је Резњиков и предложио да се из члана 17. устава Украјине уклони теза да није дозвољено распоређивање страних војних база на њеној територији.

Украјински министар је додао и да главни закон Украјине треба да садржи тезу да "Украјина самостално бира механизме за обезбеђење своје безбедности, укључујући приступање међународним уговорима или организацијама" 

"Ово ће јасније открити и нормализовати идеју европског и евроатлантског курса, постављену у параграфу 5 Преамбуле Устава Украјине", нагласио је.

Наиме, 2017. године Украјина је прогласила као приоритет своје спољне политике улазак у НАТО. У фебруару 2019. године, Врховна рада одобрила је амандмане на Устав који су у њему, укључујући у преамбули главног закона, записали намеру земље да се придружи Алијанси.

У Вилњусу је од 11. до 12. јула одржан самит Северноатлантске алијансе, током којег је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да су земље чланице блока направиле "три корака ка Украјини": донета је одлука да се од Украјине не захтева спровођење Акционог плана за чланство у НАТО-у, одобрен је вишегодишњи програм војне помоћи Кијеву и одобрено стварање Савета Украјина-НАТО.

Столтенберг је такође саопштио да ће позив у НАТО бити упућен Украјини тек након постизања споразума између савезника и "када се испуне сви услови".

Према његовим речима, услове за улазак Украјине у НАТО процењиваће земље чланице Алијансе.

Председник Украјине Владимир Зеленски је на конференцији за новинаре изразио незадовољство овом одлуком, назвавши резултате самита "не баш идеалним за Кијев због неуспелог позива у организацију".