Свет

"Вашингтон пост": Украјинска офанзива не иде по плану, мала корист од западних авиона

Западни ловци нису ефикасни у Украјини због руске ПВО
"Вашингтон пост": Украјинска офанзива не иде по плану, мала корист од западних авиона© Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Упркос огромној помоћи у оружју и муницији, Запад страхује да Украјина неће бити у стању да спроведе своју офанзиву онако како су замислили, пише "Вашингтон пост".

Војни званичници упозоравају да су руске снаге имале довољно времена да поставе мине, ископају ровове и поставе противтенковску одбрану која ће успорити напредовање Украјинаца. Уз то, Руси имају отворене канале снабдевања.

Још једна важна карактеристика су свеприсутни дронови који руским снагама пружају детаљне информације у реалном времену о томе где се налазе украјинске трупе, омогућавајући им да изводе нападе или циљане ударе, што је изазов са којим се чак ни америчке снаге – упркос искуству последњих деценија - нису сусреле на овом нивоу.

Аналитичари кажу да су украјински покушаји да пробију руску одбрану оклопним јединицама на почетку офанзиве наишли на непремостиву баражну ватру артиљерије, противтенковских ракета, лутајуће муниције и ватру из хеликоптера, због чега Кијев трпи значајне губитке.

Док у јавности не желе да критикују украјинске савезнике, амерички званичници приватно наводе да Кијев неће имати користи од западних авиона, јер је руска противваздушна одбрана супериорна, пише "Вашингтон пост".

Један неименовани званичник НАТО-а рекао је да "неопипљива средства" - укључујући морал и мотивацију - и даље на страни Украјине " али реалност је да Русија уопштено гледано има више ресурса и више људи".

Због тога, наводе званичници, Кијев треба да искористи западно наоружање најбоље што може и појача притисак на руске позиције и "одржава замах". Како,"Вашингтон пост" ни њихови анонимни саговорници, нису објаснили.

image