Кисинџер: САД и Кина не треба да буду противници

Ако избије рат између две земље , то неће донети бољитак ни једној страни, изјавио је бивши амерички секретар

Ни САД ни Кина не могу приуштити да се међусобно доживљавају као противници, изјавио је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер на састанку са кинеским министром одбране Ли Шангфуом у Пекингу, преносе "РИА Новости".

"У данашњем свету изазови постоје заједно са могућностима. Кина и САД треба да превазиђу неспоразуме, да коегзистирају мирно и избегавају конфронтације. Историја и пракса стално показују да ни САД ни Кина не могу себи да приуште да буду противници", изјавио је Кисинџер, а цитира га кинеско Министарство одбране.

Он је такође приметио да ако избије рат између две земље, то неће донети добро никоме.

"Обе стране треба да покажу мудрост, раде и развијају се заједно. Армије две земље треба да јачају сарадњу. Неопходно је уложити напоре ради постизања позитивног развоја односа две земље и одржавања мира и стабилности широм света", закључио је Кисинџер. 

Кинески министар је са друге стране истакао да "неки људи на америчкој страни нису успели да се крећу у истом смеру као и кинеска страна, што је довело до тога да односи две државе буду на најнижој тачки од успостављања дипломатских односа", наводи се у саопштењу кинеског Министарства одбране.

"Увек смо били посвећени изградњи стабилних, предвидљивих и конструктивних кинеско-америчких односа" истакао је кинески министар и додао да се нада да ће две земље радити на спровођењу договора шефова две државе и заједнички промовисати развој односа две војске.