У Британији поново ухапшен озлоглашени "проповедник мржње" Анџем Чудари

Чудари је 2016. године осуђен на пет и по година затвора због позивања на подршку Исламској држави

Британска полиција ухапсила је по оптужници за тероризам озлоглашеног "проповедника мржње" Анџема Чударија, преноси "Телеграф".

Чудари, који живи у источном Лондону, ухапшен је у свом дому током рације у понедељак ујутру. Седам сати након Чударија, на аеродрому Хитроу у Лондону ухапшен је још један човек, такође по оптужници за тероризам. 

Чудари већ годинама важи за најпознатијег британског исламског екстремисту, који се налазио на челу забрањене групе Ал-Мухаџирун. Та група је учеснике у терористичким нападима 11. септембра назвала "величанственим мученицима".

Чудари је у јануару критиковао принца Харија, војводу од Сасекса, због његове изјаве да је током службе у Авганистану убио 25 талибанских бораца.

Чудари, који је правник по професији, 2016. је осуђен на пет и по година затвора због позивања на подршку Исламској држави, што је он негирао.

Он је две године касније пуштен на слободу, али му је било забрањено да јавно говори о осетљивим темама, као и да се састаје са другим потенцијалним екстремистима. Та мера истекла је 2021. године, у тренутку када му је истекла првобитна казна.