Свет

Украјинска служба потврдила: Одговорни смо за напад на војни полигон на Криму

Нико није повређен, службе се налазе на терену, каже лидер Крима
Украјинска служба потврдила: Одговорни смо за напад на војни полигон на Кримуwww.globallookpress.com © Pavlo Bahmut

Шеф украјинске обавештајне службе Кирил Буданов потврдио је данас да иза пожара који је избио на руском војном полигону на Криму, у Кировској области, стоји Кијев.

Како је данас пренео украјински портал "Страна.уа", Буданов је изјавио да је "детонација складишта муниције на Криму резултат операције Главне обавештајне управе (ГУР) украјинске војске и Оружаних снага Украјине".

Ипак, шеф ГУР-а Андреј Јусов убрзо након тога демантовао је ову вест за "Суспиљне новини". "То је фејк", рекао је он.

Лидер Крима Сергеј Аксјонов јутрос је изјавио да руске службе настављају истрагу и да, на срећу, нема жртава, као и да цивилна инфраструктура на војном полигону није оштећена. Како је најавио, у плану је премештање око 2.000 становника четири оближња села, а са новонасталим проблемом локалне власти и хитне службе избориће се самостално, односно, без асистенције из других делова Русије. 

"Ситуација је тренутно под контролом", поручио је он. 

Подсетимо, Крим је јуче напао рекордан број украјинских дронова - чак 28, а у понедељак је био нападнут и Кримски мост, који повезује полуострво са копненим делом Русије. Том приликом, живот су изгубиле две особе, а једна девојчица је задобила повреде.

Нешто мало раније, Русија је саопштила да је спречен и терористички напад на Маргариту Симоњан, главну уредницу РТ и медијске куће "Русија сeводња", и на новинарку Ксенију Собчак.

image