Украјинска служба потврдила: Одговорни смо за напад на војни полигон на Криму

Нико није повређен, службе се налазе на терену, каже лидер Крима

Шеф украјинске обавештајне службе Кирил Буданов потврдио је данас да иза пожара који је избио на руском војном полигону на Криму, у Кировској области, стоји Кијев.

Како је данас пренео украјински портал "Страна.уа", Буданов је изјавио да је "детонација складишта муниције на Криму резултат операције Главне обавештајне управе (ГУР) украјинске војске и Оружаних снага Украјине".

Ипак, шеф ГУР-а Андреј Јусов убрзо након тога демантовао је ову вест за "Суспиљне новини". "То је фејк", рекао је он.

Лидер Крима Сергеј Аксјонов јутрос је изјавио да руске службе настављају истрагу и да, на срећу, нема жртава, као и да цивилна инфраструктура на војном полигону није оштећена. Како је најавио, у плану је премештање око 2.000 становника четири оближња села, а са новонасталим проблемом локалне власти и хитне службе избориће се самостално, односно, без асистенције из других делова Русије. 

"Ситуација је тренутно под контролом", поручио је он. 

Подсетимо, Крим је јуче напао рекордан број украјинских дронова - чак 28, а у понедељак је био нападнут и Кримски мост, који повезује полуострво са копненим делом Русије. Том приликом, живот су изгубиле две особе, а једна девојчица је задобила повреде.

Нешто мало раније, Русија је саопштила да је спречен и терористички напад на Маргариту Симоњан, главну уредницу РТ и медијске куће "Русија сeводња", и на новинарку Ксенију Собчак.