Свет

Кина започела припреме за војну вежбу са Русијом

У вежби учествује више од десет бродова и више од 30 авиона
Кина започела припреме за војну вежбу са Русијомwww.globallookpress.com © Kalashnikov Media/via Globallookpress.com

Кинеско министарство одбране саопштило је да су бродови кинеске морнарице започели припреме за заједничке вежбе са руским поморским снагама.

У вежби учествује више од десет бродова и више од 30 авиона, преноси агенција Синхуа.

Међу бродовима су разарачи "Ћићихар" и "Гуејанг", фрегате "Заожуанг" и "Рижао", као и брод за снабдевање "Тајху".

Са руске стране, између осталог, учествују фрегате "Громкиј" и "Отлични", преноси АП.

Заједничке вежбе, чији део би требало да се одржи у Јапанском мору, фокусиране су на комуникацију брод-брод, маневрисање у формацији и поморску потрагу и спасавање.

Кина има највећу морнарицу на свету и знатно је моћнија од руске, и по величини и по техничким способностима.

Војна вежба ће бити одржана у тренутку када се Кина суочава са оптужбама западних званичника да подржава руску Специјалну војну операцију у Украјини јер наставља блиску сарадњу са Москвом.

Русија и Кина редовно изводе заједничке вежбе, а пре неколико дана је са обе стране најављено продубљивање свеобухватног партнерства и стратешке сарадње. Како су истакли у кинеском Министарству одбране, "војска Кине је спремна да заједно са руском војском уложи напоре на даљем јачању стратешке координације и комуникације, као и заједничку подршку регионалној и међународној безбедности".

Тада је кинеско министарство навело да ће тема вежби бити "одржавање безбедности стратешких поморских путева", а сврха маневара је повећање нивоа стратешке интеракције између кинеских и руских оружаних снага, јачање способности за заједничко одржавање регионалног мира и стабилности и одговора на различите изазове у области безбедности.

image