Холанђани ћуте о испоруци авиона Ф-16, Европа почиње да схвата опасност од конфликта са РФ

Холанђани више не говоре о конкретним информацијама везаним за испоруку ловаца Ф-16, каже руски дипломата

У Холандији је "наступила тишина" када је реч о слању авиона Ф-16 Украјини, јер у Европи схватају да би то могло довести до директног сукоба Русије и НАТО-а, каже данас амбасадор Русије у Холандији Александар Шуљгин. 

Холандија је, како је рекао, међу првима иступила са иницијативом да се Кијеву пошаљу ови борбени авиони, јер су Холанђани претендовали да преузму ту "авангардну улогу" земље која помаже кијевском режиму.

Ипак, у једном тренутку, после свих тих громогласних изјава, "наступила је тишина". "Сада не видимо никакве изјаве којима би се прецизирали планови за испоруку авиона Ф-16", поручио је амбасадор. 

Разлог за то је тај што Холанђани почињу да схватају да "у Украјини практично није остало погодних писта за ове ловце". 

"А ако је већ тако, ако ови ловци заврше у рукама украјинског режима, онда ће они морати да се користе са аеродрома који се налазе у другим земљама - земљама НАТО-а. Сви разумеју какву то опасност носи. И, вероватно је да је то јасно и овде у Хагу. Ипак, морају да покажу здрав разум. Уосталом, ако ствари крену да се одвијају у лошем смеру, онда ће се ризик од директног сукоба (НАТО-а и Русије) вишеструко повећати", објаснио је. 

Подсетимо, лидер Украјине Владимир Зеленски 12. јула је изјавио да је са премијером Холандије договорио да ће обука украјинских пилота коришћењу Ф-16 почети у августу. 

Москва упозорава да се НАТО игра са ватром тиме што испоручује ово оружје Кијеву, јер се ради о авионима који могу да носе нуклеарно оружје. Не можемо игнорисати ову претњу, а САД, Британија и Француска су обавештени да Русија неће моћи тек тако да мирно одреагује на потенцијалну опасност, рекао је недавно шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.