Швајцарска, која увози 50 одсто своје хране, и даље се добро држи упркос несташици хране на глобалном нивоу и све већим ценама, каже директор Савезне канцеларије за пољопривреду Кристијан Хофер.
Међутим, у разговору за лист "Тагес анцајгер", Хофер је упозорио да се "не подразумева да ће сто за вечеру увек бити пун у Швајцарској" и као пример је навео пандемију када су проблеми у ланцима снабдевања довели до нестанка основних производа, попут брашна, са рафова супермаркета.
Он је додао да ће климатске промене и раст броја становника у Швајцарској, убудуће, отежати снабдевање храном. Како би се подстакла "самодовољност", Хофер је истакао да треба наставити са промоцијом домаће производње хране, укључујући узгој усева и поврћа.
Тренутно се 30 одсто пољопривредног земљишта у Швајцарској користи за узгој усева, али 60 одсто ових усева је намењено за исхрану животиња.
Хофер је указао на податак да се једна трећина хране у овој земљи и даље баца, те да би поправљање ове статистике, као и промена навика у исхрани, у теорији, могли да доведу ниво самодовољности на скоро 100 одсто.