ММФ: Одлука Русије велики ризик за безбедност хране; Хрватска нуди луке за извоз украјинског жита

Прекид иницијативе о житу утиче на снабдевање храном земаља које се у великој мери ослањају на увоз из Украјине, саопштено је из ММФ-а

Међународни монетарни фонд (ММФ) је саопштио да одлука Русије да суспендује споразум о извозу жита Црним морем погоршава изгледе за глобалну безбедност хране и ризикује да повећа инфлацију хране, посебно у земљама са ниским приходима.

ММФ ће наставити пажљиво да прати текућа дешавања у региону и њихов утицај на глобалну несигурност хране, преноси Ројтерс.

"Прекид иницијативе о житу утиче на снабдевање храном земаља које се у великој мери ослањају на увоз из Украјине, посебно у северној Африци, на Блиском истоку и у јужној Азији", саопштено је из ММФ-а.

Споразум о житу јуче је обустављен, а у понедељак је Руска Федерација обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење.

Руски председник Владимир Путин раније је приметио да услови споразума са Русијом нису испоштовани, упркос напорима УН, јер западне земље неће испунити своја обећања.

Хрватска нуди своје луке за извоз украјинског жита

Хрватска је понудила своју железничку мрежу и луке у Јадранском мору за транспорт украјинског жита алтернативним рутама, након обустављања Споразума о житу, изјавио је хрватски државни секретар за политичка питања Франо Матушић на састанку Генералне скупштине УН, током отворене министарске дебате о ситуацији у Украјини.

"Хрватска је спремна да помогне у проналажењу нових рута за украјински извоз житарица. Међу могућим алтернативним правцима су хрватске железнице и луке у Јадранском мору", рекао је он, преноси Укринформ.

Матушић је у свом говору напоменуо да је Хрватска од првих дана украјинске кризе поручила да стоји уз Украјину и њен народ и да је спремна да је подржава онолико дуго колико је потребно.