Свет

Суд одбио Трампов захтев: Нема новог суђења са списатељицом

Судија је одбацио и Трампове аргументе за умањење износа одштете на мање од милион долара
Суд одбио Трампов захтев: Нема новог суђења са списатељицом© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Федерални судија на Мехнетну Луис Каплан одбацио је захтев бившег председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа за ново суђење у грађанском поступку који је покренула Е. Џин Керол, када је порота прогласила Трампа одговорним за сексуално злостављање и клевету, а списатељици досудио одштету од пет милиона долара.

У одлуци на 59 страница, Каплан је одбацио и Трампове аргументе за умањење износа одштете на мање од милион долара, преноси Ројтерс.

Каплан је рекао да је једногласна пресуда од 9. маја "готово у потпуности" ишла у корист Керол, и да није у питању или "грешка правде".

Током грађанског судског процеса Керол је посведочила да ју је Трамп (76) силовао у робној кући на Менхетну 1995. или 1996. године, а затим нанео штету њеној репутацији тако што је објавио своју верзију тих сексуалних преступа која је, према њеним речима, "потпуна превара и лаж".

Америчка порота на Менхетну је 9. маја бившег америчког председника прогласила кривим у случају сексуалног узнемиравања и клевете, али су оптужбе за силовање одбачене. Порота је установила да Трамп није силовао Керолову, већ да ју је сексуално злостављао.

Бивши амерички председник назвао је одлуку суда "огромном срамотом" и додао да је реч о "наставку највећег лова на вештице икада". 

image