Багдад: Демонстранти упали у шведску амбасаду због најављеног паљења Курана у Стокхолму

Ирачке снаге безбедности су се распоредиле унутар амбасаде а дим се дизао из зграде док су ватрогасци гасили пожар

У центру Багдада, главног града Ирака стотине демонстраната упале су јутрос у шведску амбасаду прескачући зидове и палећи ватру у знак протеста против најављеног спаљивања Курана у Шведској.

Ирачке снаге безбедности су се распоредиле унутар амбасаде, а дим се дизао из зграде док су ватрогасци угасили пожар, јавља Ројтерс.

Већина демонстраната се повукла, али су претходно бацали каменице на припаднике снага безбедности.

Особље шведске амбасаде у Багдаду је безбедно, саопштила је прес служба шведског министарства иностраних послова, наводећи да осуђује тај напад и да ирачке власти имају дужност да заштите дипломатске мисије.

На демонстрације су позвале присталице шиитског свештеника Муктада ал-Садра, једног од најмоћнијих личности Ирака, који командује стотинама хиљада следбеника.

Ирачко министарство иностраних послова осудило је инцидент и саопштило да је ирачка влада дала инструкције снагама безбедности да спроведу хитну истрагу, идентификују починиоце и позову их на одговорност.

Подсећамо да је шведска полиција у среду одобрила захтев да испред ирачке амбасаде у Стокхолму две особе спале Куран и ирачку заставу на јавном скупу, а у томе ће учествовати и човек који је запалио Куран испред стокхолмске џамије у јуну.

Шведска полиција je претходно одбила неколико пријава за протесте који су требало да укључе спаљивање Курана, наводећи забринутости за безбедност али су судови поништили полицијске одлуке, тврдећи да су таква дела дозвољена на основу закона о слободи говора.

Ал-Садр је крајем прошлог месеца позвао на протесте против Шведске и протеривање шведског амбасадора након што је Ирачанин спалио Куран у Стокхолму.

Два велика протеста одржана су испред шведске амбасаде у Багдаду после тог спаљивања Курана, а демонстранти су у једном тренутку ушли на територију амбасаде.