Ирак запретио прекидом дипломатских односа ако Куран буде опет спаљен у Шведској

За данас је најављено спаљивање Курана и ирачке заставе у Стокхолму

Ирачка влада је обавестила владу Шведске дипломатским каналима да ће свако понављање инцидента, у коме буде спаљен Куран на шведском тлу, захтевати прекид дипломатских односа, пренео је Ројтерс.

Ирак сматра да је напад на шведску амбасаду у Багдаду нарушавање безбедности које мора бити одмах решено, наведено је у саопштењу ирачке владе.

Стотине демонстраната упали су јутрос у шведску амбасаду у центру Багдада, главног града Ирака, прескачући зидове и палећи ватру у знак протеста против најављеног спаљивања Курана у Шведској.

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром рекао је да је особље амбасаде безбедно, али да ирачке власти нису успеле да заштите амбасаду у складу са Бечком конвенцијом.

Билстром је истакао да је оно што се догодило потпуно неприхватљиво и да је шведска влада у контакту са представницима Ирака на високом нивоу да би изразила протест због инцидента.

Шведска влада је овога месеца саопштила да разматра промену закона да би се омогућило полицији да спречи јавно спаљивање Курана уколико би то угрозило безбедност Шведске.

Шведска полиција је у среду одобрила захтев да испред ирачке амбасаде у Стокхолму данас две особе спале Куран и ирачку заставу на јавном скупу, а у томе ће учествовати и човек који је запалио Куран испред стокхолмске џамије у јуну, јавила је шведска новинска агенција ТТ.