Споразуму о житу истекло време, Руси одлазе из Истанбула

Руска делегација напустила координациони центар за Споразум о житу

Руска делегација је напустила истанбулски координациони центар коришћен у оквиру Споразума о житу, известила је турска редакција Си-Ен-Ена позивајући се на извор у турском Министарству националне одбране.

"Русија, која се повукла из иницијативе за коридор житарица, повукла је и своје особље из заједничког координационог центра, који управља коридором", пренео је извор.

Црноморска иницијатива, коју су 2022. године потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, престала је са радом 18. јула. Његови услови укључивали су извоз украјинског жита, хране и ђубрива из три црноморске луке, укључујући Одесу.

Споразум је предвиђао успостављање четвоространог координационог центра за претрагу бродова који превозе жито како би се спречио шверц оружја и избегле провокације. 

То је био део пакета аранжмана. Други део, трогодишњи меморандум Русије и УН, предвиђао је деблокаду извоза руске хране и ђубрива, поновно повезивање руске пољопривредне банке "Росељхозбанк" са СВИФТ системом, обнављање снабдевања пољопривредне механизације и резервних делова, обнављање рада цевовода за амонијак "Тољати-Одеса" и још других корака.

Како ниједна тачка меморандума није испуњена, "наставак Споразума о житу у облику у коме је постојао изгубио је сваки смисао", рекао је дан раније председник Русије Владимир Путин.

Према његовим речима, Москва ће размотрити могућност да се врати примени Споразума ако се узму у обзир и спроведу сви принципи њеног учешћа у њему, без изузетка.