Свет

Шефица немачке дипломатије: У Украјини блокирано 32 милиона тона житарица

Интензивирали смо рад са међународним партнерима на проналажењу опција за извоз житарица из Украјине, казала је Аналена Бербок
Шефица немачке дипломатије: У Украјини блокирано 32 милиона тона житарицаGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

У Украјини је, након повлачења Русије из прехрамбеног споразума, блокирано 32 милиона тона жита, изјавила је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, преносе "РИА Новости".

Бeрбокова је, пре почетка састанка министара спољних послова земаља ЕУ у Бриселу, коментаришући повлачење Москве из Споразума о житу, казала да је у овом тренутку "32 милиона тона житарица, које су последњих месеци толико важне за цео свет, тренутно заглављене у Украјини".

Шефица немачке дипломатије је додала да је интензивиран рад са међународним партнерима на проналажењу опција за извоз житарица из Украјине.

"Стотинама хиљада, ако не и милионима људи хитно је потребно жито из Украјине, тако да заједно са свим нашим међународним партнерима радимо на томе да жито у Украјини не труне у силосима у наредних неколико недеља, већ да стигне до људи широм света којима је преко потребно", истакла је.

Бербокова је нагласила да је од самог почетка, "уз црноморску иницијативу, ЕУ такође јачала солидарност у погледу железничког транспорта из Украјине".

"И сада ћемо заједно радити још интензивније", прецизирала је.

Она је на крају истакла важност чињенице да на састанку поново учествују украјински министар спољних послова Дмитриј Kулеба и амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Подсетимо, Русија је повукла безбедносне гаранције бродовима за превоз украјинских житарица из три украјинске луке у Црном мору, а самим тим, како је објавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, Споразум о житу више није на снази.

Враћа се такозвани "привремени опасни режим" у северозападном делу Црног мора, укида се морски коридор, а распушта се и заједнички координациони центар у Истанбулу, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Москва је више пута безуспешно упозоравала да ће суспендовати учешће у овом споразуму. Са друге стране, стизала су, по свему судећи, лажна уверавања да ће сва обећања која су јој дата бити испуњена.

image