Свет

Имате ли шта да пријавите: Британски пар покушао да унесе два бацача ракета из Украјине у Британију

Британци тврде да "нису знали" да је преношење оружја преко границе противзаконито, као и да су то сазнали "на тежи начин"
Имате ли шта да пријавите: Британски пар покушао да унесе два бацача ракета из Украјине у Британијуwww.globallookpress.com © Mykola Tys

Британски пар је кажњен након што су француским граничарима рекли да у свом комбију имају два ручна бацача ракета из Украјине.

Бацачи умотани у целофан пронађени су у задњем делу комбија током рутинске провере француске граничне полиције у Калеу, преноси "Дејли мејл".

Полицајац је двоје Британаца упитао да ли имају нешто да пријаве, док су чекали да се укрцају на брод, наводи британски лист.

Одговор је био једноставно "да" - они су желели да пријаве два ракетна бацача и другу војну опрему коју су добили у Украјини док су били део хуманитарне мисије у тој држави.

Поред бацача, за које се претпоставља да су амерички М141с, они су покушали да пренесу и 14 чаура и делимично уништени панцир.

Полиција је убрзо евакуисала људе у околини, а позван је и тим за уклањање експлозивних направа. Они су убрзо утврдили да оружје није било функционално, али је ипак уништено.

Двоје британских држављана, чија имена нису објављена, ухапшени су 7. маја, а ове недеље би требало да се појаве на суду.

Један од ухапшених Британаца тврди да није знао да је преношење таквог оружја преко границе противзаконито, као и да су им британске власти рекле да је "могуће вратити се са таквом опремом".

"Нажалост по нас - а то смо сазнали на тежи начин - пренос те опреме је забрањен у Француској", рекао је он.

image