Свет

Ирак протерао амбасадора Шведске након што је на протесту у Стокхолму оштећен Куран

Ирак је одлучио да прекине дипломатске односе са Шведском након што је на протесту у Стокхолму оштећен Куран, а демонстранти у Багдаду запалили шведску амбасаду
Ирак протерао амбасадора Шведске након што је на протесту у Стокхолму оштећен Куран© Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Ирачки премијер Мухамед ел-Судани наредио је протеривање шведског амбасадора из те земље, као и повлачење ирачког отправника послова из Шведске, након што је у Стокхолму уништен Куран.

Дипломатски окршај догодио се неколико сати након што су демонстранти упали у амбасаду Шведске у Багдаду и у њој запалили ватру, преноси "Глас Америке".

На видео записима се може видети да демонстранти испред амбасаде носе заставе и транспаренте подршке утицајном шиитском свештенику и политичком вођи Муктади ел-Садру, непосредно пре најављеног паљења исламске свете књиге у Стокхолму.

Након тог инцидента, шведска амбасада је објавила да привремено обуставља приступ посетиоцима, без најаве када би он поново могао бити допуштен.

Ирачки премијер Судани је након састанка за представницима безбедносног сектора рекао да ће ирачке власти процесуирати оне који су одговорни за подметање пожара, али и да је током читавог инцидента обезбеђење заказало.

Он је нагласио и да је његова влада обавестила своје шведске колеге да ће прекинути дипломатске односе ако уништење Курана буде дозвољено. Неколико сати касније, Судани је протерао шведског амбасадора.

Та одлука донета је након што су два мушкарца организовала антиисламски протест испред амбасаде Ирака у Стокхолму. Један од њих, кога су шведски медији идентификовали као ирачког хришћанина Салвана Момику, згазио је и шутирао Куран, али га није и спалио.

Момика је такође газио ирачку заставу, као и фотографије ел-Садра и иранског врховног вође ајатолаха Алија Хамнеја.

Након протеста и Суданијеве изјаве, начелник ирачке Комисије за медије и комуникацију најавио је да је у тој земљи суспендована лиценца шведској компанији "Ериксон".

Демонстрације у Багдаду почеле су и пре него што је одржан најављени протест у Стокхолму, а демонстранти су у шведској амбасади запалили ватру и направили значајну материјалну штету.

Шведско Министарство спољних послова је осудило напад на своју амбасаду, подсећајући да је то кршење међународног права и да ирачке власти имају обавезу да заштите дипломатска представништва. Они су нагласили и да су све шведске дипломате у Багдаду на безбедном.

Ирачко Министарство спољних послова је такође осудило напад, наводећи да ће сви одговорни бити кажњени, али они нису објаснили како је дошло до заказивања обезбеђења амбасаде.

image