Свет

Тајни документ ЕУ: Још 20 милијарди и четири године војне помоћи за Украјину

Шеф дипломатије ЕУ предлаже повећање фондова за војну помоћ Украјини, показује тајни документ који ће министри спољних послова Уније размотрити на састанку у Бриселу
Тајни документ ЕУ: Још 20 милијарди и четири године војне помоћи за УкрајинуGetty © Astrig Agopian / Stringer

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ предложио је чланицама ЕУ да повећају војну помоћ Украјини за 20 милијарди евра у наредне четири године.

Нови план требало би да "омогући глатки наставак слања војне помоћи Украјини", са пет милијарди евра годишње у периоду од 2024. до 2027. године, пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг" (ФАЗ) који је имао увид у документ.

ЕУ је од почетка Специјалне војне операције потрошила 5,5 милијарди евра из специјалног Европског фонда за мир, уз захватање из редовног ЕУ буџета како би се земљама чланицама надокнадиле испоруке оружја и муниције. Још једна милијарда евра остављена је за ову иницијативу, а у документу се наводи да би овим темпом војна помоћ Украјини била исцрпљена до септембра 2023.

Око четири милијарде евра који су потрошени у протеклих годину дана не би потрајало јер се "фокус премешта са смањених залиха на нове набавке, слање софистицираније војне опреме и потребе ЕУМАМ-а", мисије за обуку 24.000 украјинских војника. Мисија ће се, наводи се у документу, наставити и коштаће 200 милиона евра.

Циљ предлога Жозепа Бореља, пише ФАЗ, је потврда обећања дугорочне посвећености Украјини које је Европски савет дао Кијеву крајем јуна. Очекује се да ће његов план изазвати тешке преговоре јер је потребна сагласност свих држава чланица, а Мађарска већ блокира траншу од 500 милиона евра помоћи Кијеву.

image