Пентагон: Украдено америчко оружје послато Украјини, прво нестали бацачи граната и митраљези

Министарство одбране суочило се са потешкоћама да прати и надгледа наоружање и опрему које су Украјини послале САД јер је присуство Америке у земљи ограничено

Криминалци, добровољци и трговци оружјем украли су у Украјини прошле године део оружја и опреме које је овој земљи послао Запад, наводи се у извештају генералног инспектората Министарства одбране у који је Си-Ен-Ен имао увид.

Намеру да се оружје украде открила је украјинска обавештајна служба, а оружје је пронађено, додаје се у документу. Али, како се истиче, Министарство одбране суочило се са изазовима да прати и надгледа наоружање и опрему које су послале САД, што је захтев прописан Законом о контроли извоза оружја, јер је присуство Америке у земљи ограничено.

Према извештају који се односи на период од фебруара до септембра прошле године, Канцеларија за одбрамбену сарадњу у Кијеву "није била у могућности да спроведе захтевани надзор војне опреме које су САД обезбедиле Украјини".

Немогућност да званичници Министарства одбране посете области где се опрема испоручена Украјини користи и чува, значајно су смањиле могућност да се обави надзор, додаје се у документу с почетка октобра прошле године.   

Крајем октобра, Америка је обавила инспекције на терену у украјинским складиштима наоружања, као начин да боље прати где опрема одлази, али извештај подвлачи потешкоће у првим месецима сукоба да се контролише испоручено оружје и опрема вредни милијарде долара.

Републиканци су критиковали администрацију америчког председника Џозефа Бајдена због недовољне контроле тога како се употребљава помоћ Украјини вредна милијарде долара, а Си-Ен-Ен је у априлу прошле године извештавао да је америчка администрација, упркос ризику да неће моћи да надзире оружје и опрему коју шаље Украјини, слала помоћ овој земљи јер су сматрали да је кључно да се поразе руске снаге.

Америчко-европска команда (ЕУКОМ) покушала је да умањи проблем прошле године тражећи извештаје од Украјинаца за наоружање, али особље ЕУКОМ-а није доставило одговарајућу документацију до завршетка истраге, наводи се у извештају.

Канцеларија за одбрамбену сарадњу у Кијеву тражила је такође од украјинске владе да достављају податке о трошковима, губицима и штети за америчку опрему, али упркос томе криминалне организације успевале су да украду део оружја и опреме коју су обезбедиле САД и њени савезници, констатује се у извештају.  

Наводи се и неколико примера откривених крађа и злоупотребе послатог оружја и опреме, као што је случај с краја јуна 2022. када је организована криминална група приступила добровољачкој јединици користећи лажна документа и украдено оружје међу којима су били бацач граната, митраљез и више од 1.000 комада муниције.

Истог месеца било је покушаја продаје украденог наоружања, као и крађе панцирних прслука вредних око 17.000 долара, које су украли украјински криминалци који су се представили као хуманитарни радници.

У августу 2022, украјинска обавештајна агенција открила је групу добровољаца који су украли 60 пушака и готово 1.000 комада муниције које су склонили у складиште, вероватно због продаје на црном тржишту.

Генерални инспекторат Пентагона констатује у извештају да је веће комаде наоружања, попут пројектила или хеликоптера било лакше пратити, али је то било теже са оним мањим, попут уређаја за ноћно осматрање.

У извештају се не дају никакве препоруке, већ се истиче да је Министарство одбране уложило напоре да омогући надзор на терену.