Свет

Европа не успева да украјинске избеглице претвори у радну снагу

Препреке попут недостатка вртића за децу или непризнавања квалификација стечених ван ЕУ довеле су до тога да су многа радна места и даље непопуњена
Европа не успева да украјинске избеглице претвори у радну снагуwww.globallookpress.com © © Christoph Reichwein

Европске земље нису довољно искористиле могућност да укључе милионе украјинских избеглица у радну снагу која им је потребна, иако међу њима има много високообразованих, као и оних који поседују знања и вештине које су итекако потребни.

Прилив избеглица из Украјине требало је да буде благодат за земље Европске уније које имају стални недостатак радне снаге, али су препреке попут недостатка вртића за децу или непризнавања квалификација стечених ван ЕУ довеле до тога да су многа радна места и даље непопуњена, пренео је Ројтерс.

С друге стране, многи Украјинци, нарочито жене, незадовољни су, а знатан број њих ради испод својих квалификација и без изгледа за дугорочније запослење.

Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) процењује да би успешно укључивање последње групе украјинских избеглица у европску радну снагу помогло да се превазиђе недостатак радника који је велики узрочник упорно високе инфлације. Али 17 месеци од почетка сукоба у Украјини, многи су и даље запослени на краће уговоре или половину радног времена, каже аналитичарка политика миграција ОЕЦД-а Ав Лорен.

"Не мислим да је прилика још увек пропуштена. Оно што би земље сада требало да ураде је други ниво укључивања радне снаге", рекла је Лорен и објаснила да то подразумева обуке, усавршавања и признавање квалификација.

У Немачкој, највећој економији Европе, у којој према подацима Уједињених нација има највише избеглица из Украјине, број слободних радних места порастао је на највиши ниво од краја Другог светског рата. Упркос томе, мање од једног од пет избеглица нашло је запослење, а Берлин је акценат ставио на учење језика које би требало да помогне избеглицама да нађу сигурнији посао који боље одговара њиховим квалификацијама.

Истраживачи из тинк-тенка "Мајнор" кажу да је велики прилив избеглица добра прилика за Немачку, али стварност је другачија будући да они без знања немачког језика не могу да нађу послове сличне онима какве су обављали код куће.

А тражење бољег посла није увек лако. Ако неко већ ради 40 сати недељно и нема времена за курс језика, заглављен је и има мало могућности да нешто промени.

План привремене подршке Европске уније за украјинске избеглице истиче у марту следеће године, и што се више приближава тај датум, потребна је јасна стратегија.

"Прекасно је да о томе размишљамо следећег пролећа", упозорава Лорен.

Такође, то ставља и послодавце у тежак положај јер не знају да ли ће украјинске избеглице моћи да остану.

image