Пољаци пребацују трупе на границу са Белорусијом због војних вежби

Војска ће у року од недељу дана извршити задатке борбене обуке на полигону на југозападу републике, навело је белоруско министарство одбране

Пољски министар одбране Мариуш Блашчак одлучио је да премести војне формације са запада на исток земље због војних вежби у Белорусији, рекао је агенцији ПАП секретар Комитета за безбедност пољске владе Збигњев Хофман, преносе "РИА Новости".

"Комитет је анализирао могуће претње. Због тога је министар одбране, Мариуш Блашчак одлучио да наше војне формације пребаци са запада на исток Пољске", истакао је Хофман и навео да су овакве вежбе несумњиво провокација.

Како је раније саопштила прес-служба Министарства одбране Белорусије, војска ће у року од недељу дана извршити задатке борбене обуке на полигону на југозападу републике. Наставља се са модернизацијом, опремањем и увођењем искустава из савремених војних сукоба у програм обуке, истиче се.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је навео да је то што је Пољска пребацила део војске према граници са Белорусијом, повод да Кремљ на то обрати пажњу, и додао да се тренутно ради на повећању безбедности Савезне државе Русије и Белорусије.

"Агресивност Пољске и њен непријатељски однос према Белорусији и Руској Федерацији су разлог за повећану пажњу", био је јасан Песков.