Свет

Пољска и Мађарска прете да ће прекинути украјинску извозну руту за Запад

Или ће Европска комисија пристати да заједно радимо на прописима који ће продужити забрану увоза украјинског жита или ћемо то урадити сами, запретио је пољски премијер Матеуш Моравјецки
Пољска и Мађарска прете да ће прекинути украјинску извозну руту за Запад© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Док Русија иступа из Споразума о житу и напада украјинске луке, преко којих је Украјина извозила велики део својих пољопривредних производа, Мађарска и Пољска прете да ће одсећи западне извозне руте ове земље.

Пољска ће унилатерално блокирати трговину с Украјином уколико Европска комисија не продужи привремену забрану увоза украјинског жита најмање до краја ове године, рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки на састанку министара пољопривреде пет земаља ЕУ у Варшави.

"Желим да буде јасно: нећемо отворити нашу границу. Или ће Европска комисија пристати да заједно радимо на прописима који ће продужити ову забрану или ћемо то урадити сами", изјавио је Моравјецки, пренео је "Политико".

Слично је поручио и мађарски министар пољопривреде Иштван Нађ који је истакао да ће његова земља заштитити мађарске пољопривреднике свим средствима.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао је земље ЕУ да успоставе извозне коридоре преко територија својих земаља, наводећи да ће прекид Споразума о житу изазвати кризу с храном у свету. Он је нарочито позвао суседе Украјине да учине још више како би извоз из ове земље био омогућен.

Прошле године, преко извозног коридора који је успоставила ЕУ, названог "Рута солидарности", обављено је око 60 одсто украјинског извоза – углавном Дунавом до румунске луке Констанца, док је остатак ишао преко украјинских лука и захваљујући Споразуму о житу, чији су посредници били Турска и Уједињене нације.  

Али, отварање копнених рута довело је до огромног прилива јефтиног украјинског жита у суседне земље, Румунију, Пољску, Мађарску, Бугарску и Словачку. Њега су купили и препродали локални трговци уместо да је послато даље.

Желећи да заштити сопствене пољопривреднике, Пољска је овог пролећа затворила своју границу за увоз из Украјине, у чему су је следиле Мађарска, Словачка и Бугарска док им се Румунија придружила у позивима да се уведу ограничења на нивоу ЕУ. У мају, пет земаља постигло је договор с Европском комисијом да одустану од једностраних потеза у замену за 100 милиона евра из европских фондова и уверавања да ће украјинске испоруке само проћи преко територије ових земаља на путу ка другим одредиштима.

Ова ограничења истичу 15. септембра и пет држава ЕУ желе да она буду продужена.

Осим Бореља који је на недавном састанку министара спољних послова ЕУ позвао суседе Украјине да више раде на отварању рута и граница за извоз производа из ове земље, такав позив упутио је и министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба који је затражио од ЕУ да уложи максимални напор да омогући извоз жита из његове земље.  

Дан раније, на састанку у Варшави министри пољопривреде пет земаља потписали су заједничку изјаву којом траже од Брисела да продужи и прошири трговинска ограничења, забринути да би поновна руска блокада Црног мора додатно оптеретила њихова домаћа тржишта. Само су Пољска и Мађарска запретиле да ће повући једностране потезе ако ограничења буду укинута.

Упркос тој претњи, виши званичник Европске комисије рекао је да је прерано рећи да ли треба продужити ограничења, додајући да су Румунија и друге земље значајно подигле улагања у инфраструктуру и инвестиције како би помогле транзит жита преко њихових земаља на друга тржишта.

Али откако је отворена копнена рута, Пољска није учинила никакве значајније кораке да унапреди сопствену инфраструктуру или капацитет својих лука на Балтику, наводи се у тексту.

Упркос овој расправи, званичници у Кијеву избегавају да отворену критикују Варшаву, нарочито имајући у виду да велики део наоружања и опреме стиже Украјини преко територије ове земље, да је она послала значајну војну помоћ за Кијев, али и удомила огроман број избеглица.

Амбасадор Украјине у ЕУ Всеволд Ченцов рекао је за "Политико" да веома цене све што је урађено захваљујући успостављању рута солидарности, али да озбиљну забринутост изазивају изјаве појединих држава чланица којима се тражи продужење забране извоза украјинског жита.

image