Свет

Ердоган би да разговара са Путином о житу: Споразум би могао да буде обновљен

Председник Русије раније је приметио да услови споразума са Русијом нису испуњени, пре свега јер су западне земље избегавале да испуне обећања
Ердоган би да разговара са Путином о житу: Споразум би могао да буде обновљенGetty © Burak Kara /

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да очекује да ће у блиској будућности преговарати са руским колегом Владимиром Путином о Споразуму о житу, који би према његовом схватању могао да буде обновљен.

У том смислу сматра да би западне земље требало да размотре захтеве Москве, објавила је телевизија Хабертурк, преноси Ројтерс.

Споразум о житу је прекинут 18. јула, када je Руска Федерација обавестила Турску, Украјину и УН да га неће продужити. 

Председник Русије раније је приметио да услови споразума са Русијом нису испуњени, упркос напорима УН, пре свега јер су западне земље избегавале да испуне обећања. 

Путин је више пута истицао да је Запад највећи део украјинског жита извезао у своје државе, а главни циљ - снабдевање сиромашних афричких земаља - никада није остварен.

Стокхолм да одржи обећање 

Говорећи о чланству Шведске у НАТО-у, Ердоган је казао да ће Турска предузети мере за ратификацију њене апликације за придруживање Алијанси.

Додао је да очекује и да ће Стокхолм одржати своја обећања која је претходно дао у вези борбе против тероризам.

Он је навео да би Шведској ишло у прилог да предузме конкретне кораке када је реч о борби против терористичких организација и изручењу терориста.

"Шведској би ишло у прилог ако би предузели конкретне кораке у борби против терористичких организација и изручењу терориста. Очекујемо да ће обећања бити испуњена", поручио је Ердоган новинарима на лету којим се враћао из посете заливским земаљама и северу Кипра.

Анкара оптужује Стокхолм да чини премало против људи које Турска сматра терористима, углавном припадника забрањене Радничке партије Курдистана (ПКК) и групе коју Анкара оптужује за оркестрирање неуспелог пуча 2016, уз екстрадицију као кључни камен спотицања.

Врховни суд Шведске недавно је блокирао изручење двојице турских држављана за које Анкара каже да су део терористичке групе.

Шведска је поднела захтев за чланство у НАТО прошле године након напада Русије на Украјину.

Захтев морају одобрити све чланице алијансе, а до сада га нису одобриле Турска и Мађарска.

 

image