Свет

Одговор Анкаре на паљење Курана: Турска издала налоге за хапшење шведских политичара

Он је вођа данске крајње десничарске политичке партије "Хард лајн", а има и шведско држављанство
Одговор Анкаре на паљење Курана: Турска издала налоге за хапшење шведских политичараwww.globallookpress.com © Ashraf Amra/Keystone Press Agency

Турска је издала налоге за хапшење данског политичара Расмуса Палудана и девет других осумњичених за спаљивање копије Курана испред турске амбасаде у Стокхолму у јануару ове године, изјавио је турски министар правде Јилмаз Тунч.

"Канцеларија јавног тужилаштва позвала је на покретање свеобухватне истраге ради идентификације осумњичених и прикупљања јасних података о идентитету и доказа о њиховој злочиначкој акцији", рекао је Тунч, пренео је Ројтерс.

Палудан је на протестима одржаним у Стокхолму 22. јануара испред турске амбасаде спалио Куран.

Он је вођа данске крајње десничарске политичке партије "Хард лајн", а има и шведско држављанство.

Турско Министарство спољних послова најоштрије је осудило спаљивање Курана, наводећи да је реч о антиисламском чину под маском слободе изражавања, што је потпуно неприхватљиво.

Иначе, земље са већински муслиманским становништвом изразиле су данас незадовољство због скрнављења Курана у Шведској, а понегде се најављују уличне демонстрације како би грађани показали свој бес.

Демонстрације су планиране у Ирану, Ираку и Либану, након што је шведска полиција дозволила протест у којем је ирачки хришћанин који живи у Стокхолму испред ирачке амбасаде ударао и стајао на Курану, свете књиге ислама.

Неколико сати пре тога, демонстранти у Багдаду упали су у шведску амбасаду и изазвали пожар како би исказали свој бес због његових претњи да ће спалити Куран.

image