Италија признала: Украјинско жито не иде у Африку

Дестабилизација у афричком региону утицаће и на Европу, казао је италијански министар одбране Гвидо Крозето

Италијански министар одбране Гвидо Крозето изјавио је да се 95 одсто украјинског жита не испоручује у афричке земље, као и да ће његово одсуство са тржишта негативно утицати на афрички континент, преносе "РИА Новости".

"Све је међусобно повезано и то је свакако елемент забринутости. Украјинско жито се у 95 одсто одсто случајева извози ван Африке, али када ове земље не буду добиле тo жито, окренуће се да га траже негде другде, што неминовно доводи до повећања светских цена. Последица свега тога је да је Африци све теже да га купи", казао је Крозето у интервјуу листу "Стампа".

Према његовим речима, дестабилизација у афричком региону ће утицати и на Европу.

Споразум о житу окончан је 17. јула. Русија, која је неколико пута продужавала споразум закључен у јулу 2022. о црноморском коридору за бродове са украјинским житом, подсетила је да део посла који се тиче Руске Федерације – уклањање препрека извозу пољопривредних производа – никада није испуњен. 

Москва је такође упозорила да, иако су споразуми намењени слању хране најсиромашнијим земљама, највећи део житарица из Украјине одлази у развијене земље Запада. Портпарол Кремља Дмитриј Песков напоменуо је да је "Русија спремна да се врати споразуму, али тек када буде испуњен део који се тиче Москве".