Изасланик УН за сиромаштво упозорава Британију: Ово је најгоре време за штедњу

Преставник УН сматра да би предубоки резови могли да угрозе људска права и позива на увођење пореза богатима

Изасланик Уједињених нација за екстремно сиромаштво Оливије де Шутер упозорио је британског премијера Ришија Сунака да би нови сет мера штедње могао да угрози људска права у Уједињеном Краљевству и доведе до скока броја сиромашних и неухрањених.

Де Шутер је рекао да је "веома забринут" због нових мера штедње које укључују и смањења социјалних издвајања за милионе најсиромашнијих породица.

Британска влада би 17. новембра требало да представи нове мере штедње које би требало да надоместе мањак од 40 милијарди фунти у јавним финансијама.

"Ово је најгоре време да се уводе овакви резови. Не уводе се мере штедње када је читава популација суочена са растом трошкова живота. Оно што треба да се уради је да се опорезују богати, повећају порези за корпорације", рекао је "Гардијану" званичник УН.

"Прва реакција многих домаћинстава биће да се смањи квалитет хране и на крају и количина хране која се конзумира. Деци је тешко да уче празног стомака, а то постаје реалност у Уједињеном Краљевству. То не би смело да се догоди", додао је Де Шутер.

Процењује се да приближно 22 одсто британске популације, око 14,5 милиона људи, живи у релативном сиромаштву, а раст трошкова живота као и енергетска и финансијска криза прете да милионе гурну испод границе сиромаштва.

"Постоји други начин осим мера штедње које ће повећати сиромаштво у Великој Британији и овај други пут је много прогресивнији - повећање пореза за најбогатија домаћинства и корпорације, финансирање наставка гаранција цене енергената и индексација социјалних давања у складу са инфлацијом", рекао је Де Шутер. "Тај пут је оно што међународна људска права захтевају од Уједињеног Краљевства."