Свет

"Фајненшл тајмс": САД притискају афричке лидере да не присуствују самиту "Русија-Африка"

Такве акције из Вашингтона доводе поједине афричке земље у прилично тежак положај уочи предстојећег форума пошто им је често "потребна помоћ и Русије и САД у сфери економије и безбедности"
"Фајненшл тајмс": САД притискају афричке лидере да не присуствују самиту "Русија-Африка"www.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

САД, након одбијања Русије да продужи Споразум о житу, врше притисак на афричке земље, покушавајући да их окрену против Москве и одврате државне лидере да присуствују састанку у Санкт Петербургу на економском форуму "Русија-Африка", пише лист "Фајненшл тајмс".

"Према речима афричких званичника, САД врше притисак на лидере афричких земаља како би осудили Русију због прехрамбеног споразума и одустали од путовања у Санкт Петербург", наводи лист.

Истиче се да такве акције из Вашингтона доводе поједине афричке земље у прилично тежак положај уочи предстојећег форума пошто им је често "потребна помоћ и Русије и САД у сфери економије и безбедности".

Други самит и економски форум "Русија – Африка" биће одржан од 27. до 28. јула. 

Русија је раније обавестила Турску, Украјину и УН да раскида прехрамбени споразум који је подразумевао извоз украјинског жита и хране, као и ђубрива преко Црног мора из три луке.

Враћа се такозвани "привремени опасни режим" у северозападном делу Црног мора, укида се морски коридор, а распушта се и заједнички координациони центар у Истанбулу, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Москва је више пута безуспешно упозоравала да ће суспендовати учешће у овом споразуму. Са друге стране, стизала су, по свему судећи, лажна уверавања да ће сва обећања која су јој дата бити испуњена.

image