"Волстрит џорнал": Украјинска офанзива не напредује како се очекивало, пошаљите им Ф-16

Контраофанзива не даје резултате, а лек за то је - још наоружања, пише њујоршки лист

Амерички званичници "шапућу" новинарима да Украјинци не праве задовољавајући напредак у борбама против Руса. Каква непристојна изјава: Бајденова екипа не жели да Кијеву пошаље све што им је потребно од наоружања, да би након тога кукали како Украјинци не заузимају територију довољно брзо, пише "Волстрит џорнал".

Украјинци се муче да пробију добро утврђене руске одбране. "То нису баш повезане линије ровова као у Првом светском рату, али није далеко од тога", рекао је начелник америчког генералштаба Марк Мили. Украјинску технику уништавају руске мине, а њиховим војницима треба још помоћи у чишћењу експлозива.

Офанзива је и даље у почетној фази и Украјинци нису искористили све трупе које су обучаване на западу, наводи њујоршки лист. Ипак, амерички званичници све чешће говоре како украјинска војска не успева да координише своју пешадију, оклопне јединице и авијацију.

Ниједна западна војска не би ни започела такву контрафоанзицу без ваздушне супериорности. Украјинске трупе су рањиве на руске ваздушне нападе и немају капацитета да подрже копнене јединице.

Авиони Ф-16 представљали би значајно унапређење, пише "Волстрит џорнал". Руске ракете земља-ваздух "могу бити уносне мете" за пилоте тих авиона, написао је пензионисани генерал америчке авијације Брус Рајт.

Западне земље би могле да започну са обуку украјинских пилота већ следећег месеца. Истина је да би они већ требало да лете у тим авионима, пише њујоршки лист и наглашава да је од почетка било јасно да украјински авиони из совјетског периода не могу да се такмиче са бројнијим и бољим руским авионима.

"Волстрит џорнал" подсећа да су се они залагали за слање украјинских пилота на обуку у САД још у априлу 2022. године, када је Бајденова администрација обијала да пошаље "чак и старе пољске авионе МиГ-29". Они подсећају да је амерички председник у фебруару ове године рекао да Украјини "не требају" авиони Ф-16, да би променио мишљење мање од три месеца касније, када је рекао да САД подржавају програм обуке украјинских пилота.

Ипак, немојте да будете уверени да ће САД заправо и послати те авионе, наглашава амерички лист. Генерал Мили је у уторак подсетио новинаре да су ти авиони изузетно скупи. Он је рекао да би "биле потребне године како би се обучили пилоти, спровео ремонт и прикупио новац да се све то спроведе".

"Волстрит џорнал" наводи да би то ипак било јефтиније од "украјинског пораза који би САД додатно увукао у европске проблеме". Они упозоравају да се трошкови спорости већ виде "у украјинским губицима током контраофанзиве и паду подршке Украјини у америчкој јавности".