Свет

Разговарали Ердоган и Зеленски: Тема Споразум о житу

Споразум о житу је ван снаге од 18. јула
Разговарали Ердоган и Зеленски: Тема Споразум о житуGetty © Chris McGrath

Споразум о житу и решавање украјинске кризе били су у фокусу телефонског разговора председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и његовог украјинског колеге Владимира Зеленског, саопштено је вечерас из канцеларије турског председника.

"Председник Ердоган разговарао је телефоном са украјинским председником Зеленским на његов захтев. Двојица лидера разговарала су детаљно о питању продужетка споразума црноморског извоза житарица. Ердоган је поручио да се Турска не штеди у покушајима да се обнови мир у Украјини", истакли су из Ердоганове канцеларије, пренео је ТАСС.

Црноморска иницијатива, коју су 2022. године потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, престала је са радом 18. јула. Његови услови укључивали су извоз украјинског жита, хране и ђубрива из три црноморске луке, укључујући Одесу.

Споразум је предвиђао успостављање четвоространог координационог центра за претрагу бродова који превозе жито како би се спречио шверц оружја и избегле провокације.

Како ниједна тачка меморандума није испуњена, "наставак Споразума о житу у облику у коме је постојао изгубио је сваки смисао", рекао је дан раније председник Русије Владимир Путин.

Према његовим речима, Москва ће размотрити могућност да се врати примени Споразума ако се узму у обзир и спроведу сви принципи њеног учешћа у њему, без изузетка.

image