Орбан осудио "ЛГБТ офанзиву" и федерализам ЕУ

У говору у Румунији, Орбан, иначе дугогодишњи критичар Брисела, рекао је како се нада да ће избори за Европски парламент следеће године ојачати владе унутар Уније које одбацују "федерализам" који представљају Немачка и Француска

Премијер Мађарске Виктор Орбан у суботу је поново напао Европску унију због спровођења онога што је назвао "ЛГБТ офанзивом", рекавши да ће његова влада заштитити хршћанске корене земље.

У говору у Румунији, Орбан, иначе дугогодишњи критичар Брисела, рекао је како се нада да ће избори за Европски парламент следеће године ојачати владе унутар Уније које одбацују "федерализам" који представљају Немачка и Француска, преноси Радио Слободна Европа.

Орбан, који је на власти од 2010. године, 2021. донео је закон којим се забрањује коришћење материјала за које се сматра да промовишу хомосексуалност и промену пола у школама, наводећи потребу заштите деце од "ЛГБТ пропаганде" и тиме поново ескалирајући спор са ЕУ.

Са Бриселом се сукобио и око других питања, укључујући владавину права и реформе медија и правосуђа у Мађарској.

"ЕУ је или царство или (појединачне) нације... Не треба да имамо илузија: федералисти покушавају да нас истисну", рекао је Орбан.

"Отворено су желели промену владе (2022.) у Мађарској", рекао је Орбан, додавши да то сада важи и за Пољску.

У Пољској се ове јесени одржавају парламентарни избори, а конзервативна странка Право и правда (ПиС) покушава да освоји трећи мандат. Та странка усвојила је многе политике које су у складу с Орбановом, а обе земље с Бриселом воде спор о владавини права који је довео до обуставе одређених европских фондова.

Орбан тврди да је равнотежа између федералиста и држава - које нису биле вољне да уступе више овласти Бриселу - поремећена када је Велика Британија напустила ЕУ, а сада само Варшава и Будимпешта "држе своје (антифедералистички) став".

С појавом економских проблема у земљи Орбан је појачао своју анти-ЛГБТ реторику, наводи Ројтерс. Годишња инфлација премашила је 25 одсто у првом кварталу.

 "ЕУ одбацује хришћанско наслеђе, спроводи промену своје популације путем миграција и спроводи ЛГБТ офанзиву", рекао је мађарски премијер.