Свет

Зеленски разговарао са Столтенбергом о деблокади црноморског коридора

Разменили смо погледе на тренутну ситуацију у Црном мору и ризике до којих је дошло када је реч о глобалној безбедносној сигурности по питању хране, написао је Зеленски на Твитеру
Зеленски разговарао са Столтенбергом о деблокади црноморског коридора© Clodagh Kilcoyne/Pool via Tanjug/ AP

Председник Украјине Владимир Зеленски објавио је да је телефоном разговарао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом око деблокирања црноморског коридора за извоз житарица.

"Разменили смо погледе на тренутну ситуацију у Црном мору и ризике до којих је дошло када је реч о глобалној безбедносној сигурности по питању хране. Такође, заједно смо утврдили приоритете и будуће кораке неопходне за деблокирање и одрживе операције у црноморском коридору за житарице", истакао је Зеленски на Твитеру.

Зеленски је додао да су разговарали и о примени договора постигнутих на недавном самиту НАТО у Вилњусу и о даљим акцијама око интеграције Украјине у НАТО.

Заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански подсетио је на седам услова који морају да буду испуњени како би се Русија поново вратила у Споразум о житу, који је престао да буде на снази 18. јула. 

Споразум о извозу житарица из Црног мора први пут је потписан 22. јула прошле године, уз посредство Турске и Уједињених нација, и продужаван је углавном сваких 120 дана, међутим, Русија је 17. јула објавила да споразум неће бити продужен.

image