Зеленски разговарао са Столтенбергом о деблокади црноморског коридора

Разменили смо погледе на тренутну ситуацију у Црном мору и ризике до којих је дошло када је реч о глобалној безбедносној сигурности по питању хране, написао је Зеленски на Твитеру

Председник Украјине Владимир Зеленски објавио је да је телефоном разговарао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом око деблокирања црноморског коридора за извоз житарица.

"Разменили смо погледе на тренутну ситуацију у Црном мору и ризике до којих је дошло када је реч о глобалној безбедносној сигурности по питању хране. Такође, заједно смо утврдили приоритете и будуће кораке неопходне за деблокирање и одрживе операције у црноморском коридору за житарице", истакао је Зеленски на Твитеру.

Зеленски је додао да су разговарали и о примени договора постигнутих на недавном самиту НАТО у Вилњусу и о даљим акцијама око интеграције Украјине у НАТО.

Заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански подсетио је на седам услова који морају да буду испуњени како би се Русија поново вратила у Споразум о житу, који је престао да буде на снази 18. јула. 

Споразум о извозу житарица из Црног мора први пут је потписан 22. јула прошле године, уз посредство Турске и Уједињених нација, и продужаван је углавном сваких 120 дана, међутим, Русија је 17. јула објавила да споразум неће бити продужен.