Свет

Евакуација 1.000 људи на Родосу из подручја захваћених пожаром: Екстремне темпертуре у Грчкој

Очекује се да ће Атина бити топлија од 40 степени Целзијуса најмање шест до седам дана
Евакуација 1.000 људи на Родосу из подручја захваћених пожаром: Екстремне темпертуре у ГрчкојGetty © Sean Gallup / Staff

Дивљи пожар који је и данас наставио да се неконтролисано шири на грчком острву Родосу приморао је надлежне да покрену опсежну операцију евакуације око 1.000 људи из најугроженијих подручја.

Ватрогасне екипе покушавају да обуздају ватрену стихију користећи ватрогасна возила и авионе канадере, а у операцији евакуације у областима Киотари и Лардос на југоистоку острва учествују бродови грчке Обалске страже и више од 20 приватних чамаца, потврдио је званичник обалске страже, преноси Танјуг писања Ројтерса.

Како је јутрос саопштено из ватрогасне службе, ситуација на Родосу и даље је тешка, а јутрос је у помоћ грчким ватрогасцима пристигло је 30-ак колега ватрогасаца из Словачке са 4 ватрогасна возила, пренео је раније атински дневник Катимерини.

Од последица пожара данас су оштећена су три хотела у приморском селу Киотари, а службе цивилне заштите су упозориле на веома висок ризик од избијања шумских пожара и у другим областима у Грчке с обзиром да се у наредним данима очекују температуре и до 45 степени Целзијуса.

Пожари у Лаконији и западној Атици су под контролом, али ватрогасне снаге остају у приправности и распоређене на терену како би на време спречиле избијање било каквих нових пожара.

Власти су саопштиле да за данас постоји веома висок ризик (категорија 4) од појаве пожара у чак седам региона земље, пренео је раније дневник Катимерини.

Топлотни талас у Грчкој, најдужи у историји земље

Очекује се да ће топлотни талас који је захватио Грчку бити најдужи у историји земље, а предвиђа се да ће овог викенда температуре достићи 50-годишњи максимум за јул. 

"Вероватно ћемо проћи кроз 16 до 17 дана топлотног таласа, какав се никада раније није догодио у нашој земљи", рекао је за телевизију ЕРТ Костас Лагувардос, из атинске националне опсерваторије.

Грчка дефинише топлотни талас као период када температуре достижу или прелазе 39 степени Целзијусових, објашњава "Гардијан".

Протекле недеље екстремне врућине погодиле су јужну Европу, САД и северну Африку.

Италија је доживела трећи топлотни талас овог лета, а предвиђа се да ће температуре у Шпанији порасти у недељу када се одржавају национални избори.

У САД, Феникс је имао 70 дана када температуре нису пале испод 32 степени, укључујући тронедељни период где је жива на термометру достизала 43 степена у главном граду Аризоне, док су у Тунису температуре за 6 до 10 изнад просека за ово доба године.

Очекује се да ће Атина бити топлија од 40 степени Целзијуса најмање шест до седам дана, рекао је метеоролог Панајотис Ђанопулос. 

Министарства те земље су саветовала људе да раде од куће где је то могуће и да не излазе без преке потребе.

Кључне туристичке локације биће затворене током најтоплијег дела дана, укључујући Акропољ, који ће бити затворен од поднева до 17.30 сваког дана до недеље.

Претходни температурни рекорд у Грчкој постављен је 1987. године, када је температура трајала 11 дана.

Највиша температура у Атини, од 44,8 степени Целзијуса, забележена је у јуну 2007, према националној опсерваторији, док је оближња Елефсина забележила највиши ниво од 48 степени Целзијуса у јулу 1977.

image