Бајден поново бриљира: Ја сам вештачка интелигенција

Бајден је упозорио да би неспутана вештачка интелигенција могла да представља претњу демократији САД

Председник САД Џозеф Бајден у шали је изјавио "ја сам вештачка интелигенција", док је позивао на заштитне мере за управљање вештачком интелигенцијом.

"Ако неко од вас мисли да сам Ејб Линколн, окривите вештачку интелигенцију", рекао је 80-годишњи председник САД након састанка са технолошким лидерима.

Бајден је упозорио да би неспутана вештачка интелигенција могла да представља претњу "нашој демократији", преноси "Њујорк пост".

"Морамо држати широм отворене очи у погледу претњи које нове технологије могу представљати - не морају - али могу представљати нашој демократији и нашим вредностима", рекао је Бајден.

Његови коментари уследили су након састанка са представницима технолошких компанија укључујући "Амазон", "Гугл", "Мета" и "Мајкрософт".

Бела кућа је након тога објавила да је са програмерима постигнут договор око управљања потенцијалним ризицима које представља вештачка интелигенција, укључујући независно тестирање безбедности и увођење водених жигова који би јасно сигнализирали када је онлајн садржај вештачки креиран.

Бајденови коментари долазе усред забринутости око неспутаног раста вештачке интелигенције и њеног потенцијалног утицаја на секторе запошљавања и ширења дезинформација и дезинформација на мрежама, посебно уочи председничких избора у САД 2024.

"Компаније су се сложиле да пронађу начине да вештачка интелигенција помогне у суочавању са највећим изазовима друштва", објаснио је Бајден, наводећи "огромне могућности" које технологија може да пружи.

Он је додао да ће САД "радити са нашим савезницима и партнерима на заједничком међународном оквиру за управљање развојем вештачке интелигенције".